Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Plaats een opmerking bij station Veenendaal- De Klomp

Op de pagina kunt u een opmerking of herinnering insturen aan station Veenendaal- De Klomp die wordt toegevoegd aan de pagina.

Oorspronkelijke reactie:
A Klomp (3 jan 2011)
Deze discussie hoeft wat mij betreft niet via de site maar toch wil ik even wat rechtzetten. In de naam Veenendaal - de Klomp staat Veenendaal voorop. Dit is in principe onjuist: Bij mijn weten is er nergens anders in NL een station waar de eerste naam NIET die van plaats of dorp is van waar die staat. Helemaal mee eens dat de meeste inwoners niet uit de Klomp komen maar een aanzienlijk aantal reizigers komt ook uit Ederveen, Renswoude en zelfs het buurtschap de Batterijen. Zelfs ken ik mensen die uit Rhenen of Elst de auto naar Veenendaal de Klomp nemen om richting Arnhem met de trein verder gaan. We gaan toch al die plaatsen niet opnemen in de naam? Verder ben ik het oneens met je dat als je in Ede moet zijn, De Klomp geen redelijk alternatief zou zijn. Dat is het wel voor de nieuwere industrieterreinen Schuttersveld 1 en 2 (b.v. de nieuwe veiling hallen Plantion) en Kievietsmeent en zelfs de nieuwe wijk Kernhem 1 terwijl Kernhem 2 (aan de A30) binnenkort ook nog gebouwd gaat worden. Er is zelfs een paar jaar geleden een aparte buslijn (lijn 84) vanuit de Klomp via genoemde industrie terreinen naar Het Ziekenhuis De Gelderse Vallei geïntroduceerd. Dat doe je niet als er niemand naar Ede hoeft vanuit de Klomp. Natuurlijk een belangrijk deel komt uit Veenendaal maar geldt niet voor alle stations in kleine plaatsen dat een belangrijk deel uit de omgeving komt?
reactie webmaster: Ik vind dat zo´n discussie juist via de site moet lopen, want dan kunnen meer mensen mee lezen en zich er in mengen. Ik leg dit niet alleen aan jou uit, maar ook aan anderen. Daarom plaats ik deze tekst ook online. Dat er een bus van De Klomp naar Ede gaat is niet relevant, van het station naar de bebouwde kom van Ede is 4 km, naar Veenendaal 1.

Dat soort stations is er wel degelijk.

  • Groenlo- Lichtenvoorde, ligt in geen van beide plaatsen, maar in Lievelde. Te klein om het station een naam te geven, en eigenlijk ontstaan rond het station volgens mij.
  • Station Venray ligt in Oostrum, ook zo´n klein gehucht.
  • Nijmegen- Lent is qua naamgeving vergelijkbaar. Lent is een apart dorp, reizigers voor Nijmegen hebben er niet zoveel aan, maar het zal wel een keer een wijk van Nijmegen worden.
  • Rilland- bath heeft zijn eigen dorp gecreeerd: stationsbuurt, de dorpjes in de naam liggen verderopm bath ligt erg ver weg en is echt heel klein.
Dit deed ik uit mijn hoofd. Ik ga even mijn database doorzoeken op stations met een ´-´ in de naam, dan hebben we een volledig overzicht.
  • Station Bovenkarspel- Grootebroek, als je bovenkarspel op google maps op zoekt vind je het niet meer. De bebouwing is samengegaan met grootebroek, maar het station ligt nog op het oude grondgebied van bovenkarspel.
  • Breda- Prinsenbeek niet te vergeten. Breda is de grote plaats in de buurt, Prinsenbeek ligt er het dichtstebij, voor Breda moet je natuurlijk op station Breda zelf zijn, maar er ligt ook een wijk in de buurt van dit station. Ik had dit ook tot voor kort niet goed voor ogen, ik dacht altijd dat Prinsenbeek een wijk van Breda was, en dat het station daarom Breda Prinsenbeek heette.
  • Station Driebergen- Zeist ligt in geen van deze plaatsen, maar in de kleine kern Beerschoten.
  • Geleen- Lutterade. Ik noem ze nu maar gewoon op.
  • Station Gilze- Rijen, ligt in Rijen.
  • Hardinxveld- Giessendam is een beetje een vreemde plaats dus hoe het daar zit weet ik niet.
  • Hemmen ligt verder van het station Hemmen- Dodewaard dan Dodewaard en is veel kleiner, dat is een vreemd geval!
  • Horst- Sevenum ligt in Hegelsom.
  • De kern Houthem zie ik niet op google maps, st. Gerlach wel.
  • Klimmen- Ransdaal ligt in Ransdaal.
  • Koudum- Molkwerum.
  • Kruiningen- Yerseke ligt in geen van beide dorpen.
  • Recent geopend: Mook-Molenhoek
  • en Voorst- Empe, beide in de laatstgenoemde plaats.
  • Naarden- Bussum ligt toch echt in Bussum.
  • Vlissingen- Souburg ligt in Oost-Souburg.
Vroeger kwam het wel veel vaker voor Den Ham- Vroomshoop bijvoorbeeld, het station ligt in Vroomshoop, zo heet het nu ook. ´t Harde heette bij de opening Elburg- Epe (beide meer dan 5 kilometer van het station verwijderd). Of Vries- Zuidlaren in Tynaarlo.

Je ziet, het is een vrij lange lijst geworden... ik wist zelf ook niet dat het er zo veel waren die nu nog in gebruik zijn, dat het in het verleden veel voorkwam wist ik wel. Interessant onderwerp! Maar wel zonde van mijn tijd, dis had ik beter kunnen besteden. Discussie hiermee gesloten?

naam:
e-mail:
(toon mailadres niet op de site)
los deze som op **
Uw opmerking of vraag:

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Ga terug naar de vorige pagina